Wijncursussen

Wijncursussen

WAT IK ALTIJD AL HAD WILLEN  WETEN OVER WIJN!!

Als die vraag, of : wat zit er nou precies onder die kurk – schroefdop – vinolok of kroonkurk dat ik het zo bijzonder vind??

Op die vragen en meer wordt het antwoord gegeven in een wijncursus. Een basiscursus met een apart thema, of een meer opgezette professionele cursus.

Bij beide cursussen wordt de theorie nog dezelfde avond in de praktijk omgezet middels het openen van vele proefflessen. De wijnen worden uitvoerig geproefd en beschreven.


Cursus Wijnbrevet 2

wine-541922_1920Een professioneel opgezette wijncursus voor echte wijnliefhebbers, ondernemers en medewerkers in de horecabedrijven en slijterijen.

Het studieprogramma is verdeeld over 10 lesavonden van 3 uur (van 19:30 – 22.30 uur) en omvat onder meer de geschiedenis van wijn, kwaliteitsfactoren, vinificatieprocessen, druivenrassen, de belangrijkste wijngebieden en wijnlanden, wijnbehandeling en wijn-spijs.

Per wijnland wordt aandacht gegeven aan: de geografische ligging, klimatologische omstandigheden, bodemgesteldheid, structuur van de wijnbouw, gebruikte druivenrassen, wijnwetten, belangrijkste producenten en opvallende trends.

De lessen worden gegeven op de maandagavonden in de dinerkamer van wijnrestaurant mes amis in Maasticht. De cursus najaar 2015 wordt gestart in overleg met de cursisten; het minimale aantal is 10 personen. Onder voorbehoud start de cursus 21 september, en dan om de week de maandag met uitzondering van de maand december; de lessen beginnen dan weer op maandag 4 januari 2016.

Deze wijncursus is absoluut niet theoretisch van opzet. Het cursusboek ‘Aan de slag met wijn’ wordt gebruikt als leidraad en de lessen zijn zeer interactief. Veel aandacht wordt besteed aan het proeven van de wijnen, er worden zo’n 100 verschillende wijnen geproefd.

Er bestaat de mogelijkheid om de opgedane kennis te laten examineren en daarmee het wijnbrevet te behalen. Van te voren wordt nog de mogelijkheid geboden om aan een examentraining deel te nemen. De datum daarvan wordt in overleg met de cursusiten bepaald. Het diploma, (SWEN-2) geeft toegang tot de opleiding Vinoloog van de Wijnacademie.

De cursuskosten zijn € 495 euro, inclusief het officiële cursusboek, cursusmateriaal, te proeven wijnen, maar exclusief examentraining en examengeld.


Cursus Basis Wijnkennis 

Wil je in grote lijnen weten hoe wijn gemaakt wordt, en waarom de ene wijn voor jou lekkerder is dan de andere wijn, bestaat de mogelijkheid om op een dagdeel, ochtend, middag of avond, daar alles over te weten wijncursus_1te komen.

In grote lijnen krijgt men inzicht in de invloed en smaak op een druivenras, de bodem, het klimaat en hoe de wijnmaker nou van een druiventros wijn maakt. Daarbij vormen de te proeven wijnen een mooie ondersteuning!

Eigen wijn/druif voorkeur

Het programma kan ook geheel naar eigen keuze worden samengesteld. Zo kan alle aandacht uitgaan naar een bepaalde druivensoort, of naar een bepaald wijngebied. Alle denkbare varianten zijn hier mogelijk en geheel in onderling overleg te bepalen.

Lees meer: Cursus Basis Wijnkennis